Suami dan anak-anak semua sangat suka makan krim karamel. Sebelum aku tahu macamana nak membuatnya, aku sering membeli krim karamel. Pantang jumpa orang jual krim karamel pasti aku terus membelinya. Harga sepotong kalau beli dalam RM3-RM4. Kalau beli sepotong memang tak cukup. Hem...bayangkan sebelum ini aku terpaksa keluar duit lebih untuk makan krim karamel. Sedangkan cara membuatnya sangat mudah dengan kos bahan-bahan krim karamel sangat murah. Resepi krim karamel aku ini, kakak ipar yang bagi. Tapi aku telah ubah suai sedikit mengikut citarasa aku, he..he..he..
Bahan-bahan krim karamel;
|
6-7 biji telur ikut saiz |
|
1 tin susu cair isian sejat |
|
1/2 tin susu uht/susu segar/air (guna tin susu sejat) |
|
1/2 tin susu gula (guna tin susu cair tadi) |
|
3 penutup esses vanilla (guna penutup essen) |
Cara membuatnya:
3 sudu gula untuk membuat karamel. Panaskan terus gula atas dulang.
|
Campurkan semua bahan, telur, susu, gula, essen. |
|
Pukul bahan yang telah dicampurkan tadi sehingga sebati |
|
Masukkan bahan yang telah dipukul ke dalam dulang karamel |
|
Jika anda suka krim karamel anda bersarang, tabur sedikit gula sebelum kukus |
|
Setelah pengukus berasap, masukkan krim karamel dan kukus sehingga 45 minit. |
|
Oh ya, sebelum anda pukul semua bahan, elok anda panaskan dulu pengukus |
|
Setelah masak guna pisau untuk cungkil disekeliling dulang agar mudah krim karamel dikeluarkan nanti |
|
Ambil piring/pinggan lebar telangkupkan atas dulang |
|
Buka dulang krim karamel yang telah ditelangkupkan tadi |
|
Tadaaa...! inilah krim karamel yang telah siap |
|
Bolehlah kita potong dan hidangkan
Sungguh mudahkan, buat krim karamel ni. Anda semua mesti mencubanya. |
No comments:
Post a Comment